LÖPARKNÄ (Iliotibialbandssyndrom, ITBS)

Löparknä förekommer hos både elit- och motionslöpare men också hos cyklister, skidåkare och tyngdlyftare. Smärta upplevs vid mjukdelarna ofta på utsidan av knät.
Smärtan uppstår vid belastning, ex löpning. Problemet uppstår av en retning av iliotibialbandet som går på utsidan av låret. Detta band glider över en knöl på utsidan av knät och detta kan ge en retning på bandet vid dessa aktiviteter. Orsaken till problemet är individuellt men dålig koordination mellan olika leder, svaga sätesmuskler / höftabduktorer, genu varum, stramhet i ITBS och benlängdsskillnad kan vara boven.
Löparknä svarar väldigt bra på kiropraktisk behandling. Genom att släppa på trycket i muskler och leder syftar man till att återställa normal funktion i fot, knä och höft och på så sätt bli av med smärtan.
Tänka på: Stretcha säte och träna upp inre sätesmusklerna (abduktorer).

 

Hopparknä

Hopparknä är ett problem som främst drabbar de som utövar sporter som kräver många hopp och landningar där knät ofta ändrar riktning. Detta kan orsaka påfrestningar och skador på knäskålssenan. I ett hopparknä är det senan som går över knäskålen som tagit skada. Denna sena är avgörande för att du ska kunna räta ut knät och skador här gör att knäskålen förlorar stöd och förankring. Detta leder till smärta och svaghet i knät och leder till svårigheter att räta på benet. 

Vanliga symtom:

- smärta över eller under knäskålen

- stelhet i knät eller smärta vid böjning

- smärta i muskeln på framsida lår

- bensvaghet, balansproblem

Manuell behandling syftar till att återställa god ledrörelse, stötvågsbehandling samt individuellt anpassat träningsschema. 

Hopparknä kan verka som en mindre skada men om problemet inte behandlas kan skadan leda till allvarligare tillstånd, därför ska du alltid lyssna på din kropp och söka hjälp om du har besvär. 

 

Hälsporre

Hälsporre kan orsaka stark smärta under hälen, i framkant eller i sidan av hälen. De första stegen på morgonen brukar göra mer ont. Hälsporre är ett mycket vanligt besvär men både stötvågsbehandling och nålar ger bra resultat på besväret.