TENNISARMBÅGE / GOLFARMBÅGE

Tennisarmbåge är ett symtom som drabbar fler än bara tennisspelare. Ofta upplevs skarp/stickande smärta över utsidan av armbågen som ofta strålar ner över underarmen och ut i fingrarna. Smärtan blir värre vid belastning av inblandade muskler, tex vid skrivande på tangentbord eller bakåtböjning av handleden.

Golfarmbåge är mycket mer sällsynt än tennisarmbåge. Den största skillnaden mellan dessa två är att golfarmbåge påverkar insidan av armbågen och de muskler som böjer handleden inåt. Stretch av inblandade muskler och träning brukar ge goda resultat.

Hos din kiropraktor kan du få ett träningsschema anpassat för just ditt besvär.

 

MUSARM

Musarm har blivit ett samlingsnamn för problem som uppkommer från nacke, skuldra, armbåge, handled och fingrar som uppkommer vid kontorsarbete framför en skärm.
Cirka 1 miljon svenska datoranvändare drabbas någon gång av musarm. Orsaken till syndromet är en överbelastning av muskler och senor i området. Monotona rörelser och statisk belastning under långa arbetsdagar, med för få pauser, skapar stelhet och överansträngning. Detta ger i sin tur obehag och värk.

Vanliga symtom är

·         Dålig känsel

·         Svaghet i armar och händer

·         Smärta och pirrningar i händer och armar

·         Ömhet i muskler omkring nacke, skuldra och arm

·         Stelhet och värk i nacke

Förändra din arbetsställning och arbetsuppgifter och se till att ta fler kortare pauser. Minska belastning på axlar, armar och handleder genom att tänka på hur du sitter framför datorn.
Hos din kiropraktor får du en grundlig undersökning, förklaring och hjälp med att öka rörlighet i nacke, axlar och armbåge. Du får också råd om hur du ändrar din arbetsställning för att minska risken för återfall.

 

Karpaltunnelsyndrom

Upplever du domningar och stickningar i handen och fingrarna, framförallt tumme, pekfinger, långfinger och eventuellt ringfinger har du troligtvis drabbats av karpaltunnelsyndrom. Ett vanligt men inte allvarligt problem. Problemet är vanligare på natten och besväret kommer ofta smygande men utebliven behandling leder ofta till mer värk och sämre greppstyrka. 

Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och en kraftigt ledband i handloven. Medianus nerven går igenom denna kanal till fingrarnas muskler och denna nerv kan komma i kläm om utrymmet minskas. Ett kraftigt eller långvarigt tryck kan skada nerven och du kan få minskad känsel, smärta och bli fumlig och tappa greppstyrkan. 

Graviditet och arbete med upprepade handrörelser ökar risken för karpaltunnelsyndrom. 

Manuell behandling har goda resultat på karpaltunnelsyndrom. Genom att minska på trycket och öka rörligheten i leden minskas symtomen. Du får också tips på vad du själv kan göra för att lindra smärtan.