ARTROS

Förslitning på lederna påbörjas utan att vi känner av det och de flesta av oss kommer förr eller senare känna av någon form av artros. Den vanligaste formen av artros är osteoartros också kallad åldersförändringar. Detta sker då det mjuka brosket mellan benen slits och försvagas. Effekten blir att benen slits mot varandra och när detta sker reduceras ledområdet och rörligheten försämras. Tillräckligt stort slitage påverkar ibland också nerverna som blir irriterade och ger smärta eller svaghet kring leden. Kroppen svarar då genom att försöka stärka området där brosket slitits genom att bygga upp nytt ben omkring leden, sk osteophyter. Dessa utväxter syns på slätröntgen.

Nacken, ryggen, händer, knän, höfter och fötter är några av de vanligaste områderna att få artros i och oftast tar det många år för symtomen att växa fram. Vissa märker aldrig av det.

Det finns ingen behandling mot artros utan behandlingen inriktar sig på att lindra smärta och öka muskelfunktionen. Kiropraktisk behandling förbättrar funktionen i ryggraden så att påverkan på nervsystemet minimeras och på så sätt minskar smärta och stelhet.

Yrken med långvarig, upprepad eller tung belastning på framförallt höft- och knäleder medför ökad risk för artros. Övervikt, fysisk inaktivitet och elitidrott är andra riskfaktorer. Idrottsskador såsom menisk- och korsbandsskador i knäna ökar risken för artrosutveckling. Det finns även en ärftlighet för sjukdomen.