Lider du av hälsporre?

IMG_4517.JPG
IMG_4510.JPG

Har du smärta under eller runt hälen? Har du ont i hålfoten vid belastning? Du kanske lider av plantarfasciit som många i dagligt tal benämner som hälsporre. Hälsporre är en ben-nabb som kan bildas på hälbenet efter en tids inflammation medan plantarfasciit är inflammationen i bindvävsstrukturen som kan uppstå efter överbelastning av fotens strukturer.

Smärtan kan variera beroende på hur mycket du belastat din fot. Smärtan kan avta vid rörelse för att sedan göra sig påmind igen i vila. Vissa har så ont att de upplever svårigheter att gå. Detta kan leda till andra kompensatoriska problem över tid.

Överbelastning och fel skor, så som platta sandaler, flip flips eller väldigt stumma skor, är vanliga orsaker till plantarfasciit. Högt eller lågt fotvalv är också en riskfaktor för att drabbas av plantarfasciit.

Många upplever svårigheter att avlasta sin fot i vardagen därför kan läkningsprocessen ta längre tid än vid andra besvär. Har du gått med besväret en längre tid utan att söka hjälp får du räkna med ett par behandlingar.

För att avlasta och hjälpa foten så mycket som möjligt bör bra och dämpade skor användas. Välsorterade sko eller rehabbutiker har silikoninlägg för hälpartiet som kan vara skönt att använda under den perioden på dagen där hälen utsätts för mer belastning. Undvik att gå barfota. Prognosen för besväret är god och läker ofta ut av sig själv, detta kan dock ta lång tid (ibland upp till 1-1 ½ år) därför söker många hjälp tidigt.

En kiropraktisk behandling syftar till att se om några rörelseinskränkningar förekommer och behandla dessa. Foten består av 66 leder och en låsning i en eller flera av dessa kommer över tid påverka övriga strukturer i foten. Kompensationer kan över tid leda till inflammation och så småningom kan en ben-nabb växa ut som syns på röntgen. Problem med foten kan även skapa kompensatoriska mönster i andra delar av kroppen så som knä, höft och rygg.

Behandling hos mig syftar till att justera låsta leder, öka blodcirkulationen och behandla mjukdelsvävnad med stötvåg som är en hög energisk akustisk puls. Detta för att öka den metaboliska aktiviteten kring platsen för smärta eller obehag. Stötvåg stimulerar reabsorbtion av irritativa kalkavlagringar i senor och stimulera kroppens naturliga läkningsprocess, vilket minskar smärtan.

Tveka inte att höra av dig vid frågor eller funderingar om just dina besvär och symtom.

Bästa redskapen för stretch

IMG_0579.jpg

Det har länge pratats om stretching och om det bör eller inte bör göras. Jag tycker absolut att man kan och ska stretcha, men man kan tänka på detta.

Vissa av oss är väldigt rörliga, då tycker jag man ska stretcha med hjälp av redskap, ex en foamroller, just för att undvika att stretcha leden och göra den ännu mer rörlig. En överrörlig led kommer musklerna kompensera och över tid kan detta skapa smärta och/eller inflammation. Det kan också bli lättare att skada sig i vissa övningar och vid viss typ av träning. Man bör vara lite självkritisk även här och ifråga sätta sig själv om man verkligen behöver utföra en viss stretch eller om det kan/kommer ha en negativ påverkan på ens kropp. 

Många tycker dock att dem är väldigt stela och då tycker jag all typ av stretching lämpar sig. Både statisk, aktiv stretch men också stretch med redskap så som bollar och foamrollers. Ibland tar jag även en kettlebell till hjälp. 

Men varför ska vi stretcha?

Tight muskulatur eller obalans mellan tex fram och baksida kan ge oss muskeloskeletala problem. Dvs oftast smärta i ryggen (en av de vanligaste sökorsakerna hos mig). Stelhet och dålig mobilitet i våra leder påverkar oss också under träningen. Det kan hämma fullt rörelseuttag och begränsa oss i vissa rörelser. Ibland försöker vi trycka på ändå för att vi vill göra övningen i fullt rörelseuttag och då kan vi skada oss. 

Fördel med att stretcha med en foamroller (och gärna kombinera denna med annan stretch) är att du även masserar muskeln och ökar på blodcirkulationen. Jag höjer en varningens finger för er som aldrig använt en foamroller att det känns i början. Vissa punkter kan vara riktigt smärtsamma att rulla men ack så nödvändiga. Rullar du regelbundet kommer du märka skillnad.

För dig som har svårt att stretcha själv kan jag varmt rekommendera yoga. Stretch, rörlighet, styrka och avkoppling i ett och samma pass. Perfekt! 

 

Lycka till och glöm inte, håll gärna en stretchposition i 1-2 minuter och upprepa flera gånger i veckan om du vill börja se resultat. 

Därför spelar din hållning roll!

Visste du att hållningen du har idag kan påverka framtida energinivå och åldrande? Många av oss har säkert hört en förälder säga "sätt dig upp i soffan", en lärare påpeka "sitt rakt i stolen" eller under idrotten hört att man ska ha "en atletisk hållning, axlar bak, bröstet ut, huvudet upp". 

De flesta vuxna har dock ingen som påminner dem om deras hållning. Så hur ska vi komma ihåg att tänka på hållningen? 

Din hållning kan ge signaler om hur energisk, självsäker och kraftfull du är. Hållningen kan också avslöja om du är osäker, rädd eller blyg. Enligt studier kan en bättre, mer upprätt hållning förbättra humör och energinivåer. En mer hängig kroppshållning resulterade i lägre energinivåer. 

Om du har ett stillasittande jobb bör du varva med några minuters stående jobb (dock förutsätter detta att du har möjlighet att tex höja ditt bord etc.) Sitt ner 50 min och stå upp 10. Ta flera micropauser och tänk på hållningen. Gör några lättare rörelseövningar för att få igång blodcirkulationen och ta gärna trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Vill du utmana dig själv kan du köpa en balans bräda som du ställer dig på när du har dina stående 10 min. Då får din core och små stabiliserande muskler jobba. Detta är dessutom bra för dina fotleder.

gymnast-stick-man-2353968_1280.png

 

Dålig hållning påverkar både muskler och leder i kroppen. Dålig hållning kan leda till ökat slitage på diskar som i sin tur kan påverka både muskler, leder och nerver. Dålig hållning påverkar också senstrukturer och ligament. Över tid kan en inflammation skapas. Ignoreras besväret kommer något gå sönder. 

Höstsäsongen är här vilket innebär en nystart för många. Sätt upp ett mål både med din träning och ditt välmående. Be om ett höj- och sänkbart bord om du inte redan har det. Investera i din kropp - den går inte att ersätta!

sport-1013733_960_720.jpg

 

 

Prioritera din hälsa!

Skulle du vilja prestera 100 % i 100 år? Om du gillar att springa, spela golf, köra tennis, cykla eller köra crossfit. Vill du sluta på grund av smärta eller skada? Vill du inte kunna hålla på med den sport du älskar under hela din livstid? Självklart vill du kunna det!

Hur du presterar när du blir äldre beror på hur du tar hand om kroppen på vägen dit. Om du väntar med att ta hand om kroppen tills du skadar dig då har du väntat för länge. Då får du stå för konsekvenserna som kommer med detta. 

IMG_6090.JPG

 

Prestera 100%
Dessa 5 punkter hjälper dig att prestera på topp under din livstid.

Neurologi = Funktion
Neurologi kommer först. Ditt nervsystem styr och koordinerar alla dina kroppsfunktioner, muskler, organ och system. För att ditt hjärta ska kunna slå, dina lungor ska fungera och för din balans ska vara stabil behöver du ett fungerande nervsystem. Därför använder sig många atleter av kiropraktorer och kiropraktisk behandling som en del i sitt träningsprogram. Är kroppen i rätt balans, dvs nervsystem, leder och muskler, kommer träningen du gör ge bättre effekt och resultat. På så sätt minskar du också risken för skador. 

Nutrition = Bränsle 
Bra livsmedel kommer hjälpa dig att komma i bra form eller hjälpa dig att stanna i bra form. En varierad kost med frukt, grönt, magert protein, lite socker och mindre processad mat borde vara en livsstil för fler. Tyvärr äter många helt fel mat och förstår inte varför de tex inte går ner i vikt eller är väldigt trötta. 

Uthållighet = Långt liv
Livet är som ett marathon, en dag i taget. Genom pulshöjande träning och aktivitet stärker du ditt hjärt- och kärlsystem (det kardiovaskulära systemet). Cykling, löpning, power walks mfl är exempel på saker du kan göra för att stärka upp ditt hjärta och dina kärl. Börja långsamt och stabilt och med tiden öka frekvensen, intensiteten och varaktigheten. Du kommer bli förvånad över hur din kropp utvecklas!

Styrka = Oberoende
Om du vill vara oberoende av någon annan när du blir äldre måste du prioritera din styrka. Oavsett om du använder vikter, kör yoga eller pilates är det viktigt att du fortsätter att jobba med din styrka som en del av din livsstil. 

Struktur = Aktivitet
Hälsan i din struktur (din kroppsvävnad) bestämmer vilken aktivitetsnivå du kan njuta av. Att ha en hälsosam, rak, stark rygg och en kropp i balans är avgörande för din livskvalitet och livsstil på kort och lång sikt. 

Att vara aktiv och självständig ser många som en självklarhet. Låt det fortsätta så under hela din livstid. Har du smärta, värk, obehag eller besvär med kroppen ta kontakt med en terapeut för att få professionell hjälp. 

Lycka till! 

 

Ont eller stel i fossingarna?

Det är nog inte många av oss som med handen på hjärtat kan säga att vi ger våra fötter mycket kärlek? Jag är lyckligt lottad med babylena fossingar och noll förhårdnader men jag vet att de flesta får dra fram den där osthyveln för vanlig fotfil är ett heltidsjobb... Och om man bortser från detta och frågar hur många som ger sina fötter kärlek i form av behandlingar så är det nog ännu färre. Men visste du att problem från fötterna kan vandra uppåt och skapa andra besvär? Dags att ge fossingarna lite extra kärlek kanske, speciellt just denna period när vi gärna traskar runt i flip flops och sandaler. 

Det är inte alla som vet att man kan söka hjälp hos en kiropraktor för fotbesvär men nu vet ni det. Jag behandlar många med hälsporre, smärtor i hälsena eller kollapsade fotvalv. Och genom att få en bättre rörelse och avslappnade muskler minskar smärtan och stelheten. 

Här kommer några bollar som jag är upp över öronen förtjust i :) dessa kan man med fördel använda för att självbehandla fötterna lite. 

IMG_0582.jpg
IMG_0584.jpg

 

Videon nedan visar hur du ska göra med bollarna

 

Lycka till! 

Har du också drabbats av löparknä?

Löparknä är något som drabbar flera av oss just den här perioden på året. Många har börjat springa lite smått på våren när snön smält bort, andra hårdtränar inför ett av sommarens alla lopp. Och flera av dessa lopp har ju redan bockats av... men så får vissa av oss helt plötsligt ont på utsidan av knät under löpningen. De flesta är besvärsfria vid annan träning. Hur blir det då med loppet om två månader, kommer man kunna genomföra det? Och hur ska man träna och behandla sig när man drabbats av löparknä? 

Boka in dig på ett besök hos din terapeut för att klargöra att det är just löparknä du drabbats av. Därefter görs tester och en grundlig undersökning för att avgöra vad som skulle kunna vara orsaken till just ditt löparknä. Låsningar och spända muskler behandlas, i mitt fall med hjälp av manipulationsbehandling samt nålar och stötvåg. Dessutom får du individuellt anpassade övningar som du får fokusera på för att stärka upp svag muskulatur för att bli starkare i ditt löpsteg. 

IMG_6011.JPG
IMG_6015.JPG
IMG_6019.JPG

Ovan ser du några av flera bra övningar som bör göras när man drabbats av löparknä. Kombinationen av behandling, träning och stretch kommer göra att du är tillbaka i löpspåret inom kort, men ta tag i problemen på en gång, ju längre du väntar desto längre tid tar det att bli av med besväret. Hur lång tid det tar är individuellt och beror på hur länge du gått med problemet. 

Lycka till i löpspåret!

 

Rörlighetsträning

IMG_6078.JPG
IMG_6079.JPG

Påskledigheten var ju härlig. Många (läs jag själv) har säkert ätit både nyttigt och onyttigt. Jag har mest varit onyttig, tyvärr, och tyckt synd om mig själv pga halsont hela helgen så det blev mycket vila och noll träning. Men jag är nu åter på banan och har haft två kanonpass på gymmet denna vecka. SÅ skönt. 

Tar ni er till gymmet denna tid på året? Oavsett om ni går på gym eller tränar hemma är denna övning bra att testa. Ni utmanar ffa fotleder och höftleder men även ryggen och balansen. Försök ha hela foten i golvet och passa på att trycka ut knäna för att också få en skön stretch. Luta dig gärna lite fram och bak samt åt sidorna, men behåll fötterna i. Om du inte klarar av att göra detta kan det vara bra att börja öva. Lite varje dag. 

Lycka till! 

Chamonix - en vecka i ett snöigt paradis

IMG_1248.JPG
IMG_1276.JPG
IMG_1161.JPG
IMG_1203.JPG

Wow! Vart ska jag ens börja? Två år sedan jag var i Chamonix sist och jag vill påstå att det var ännu bättre denna gång. Sist var solgudarna på vår sida men inte snögudarna. Denna gång var det tvärtom, haha. Förra gången fick vi ta liften ner sista biten i backen då det inte fanns någon snö där, men solen sken varje dag och inga moln syntes till. Dröm för solälskaren, mindre kul för snöälskaren att behöva se upp för stenar i backen. Denna gång fanns det så mycket snö och jag tror aldrig jag har sett så mycket snö innan. De första tre dagarna snöade det konstant. Vi såg ett par meter framför oss och det gällde att hålla ihop och åka efter pinnarna i pisten, men vad gör det när det är perfekt före? Första dagen med sol blev en dag som jag vill påstå var helt perfekt och magisk. Mycket snö i backarna och med molnfri himmel och strålande sol, inget att klaga på. 

Härliga restaurangbesök både i backarna och i stan varvat med mysiga hemmakvällar och bubbelbad, bara några av de saker vi fått njuta av. Och självklart har vi frossat i ost, varje dag närmare bestämt. Men ostälskare som både jag och mitt sällskap är var vi helnöjda. 
Längtar redan efter nästa skidresa, men först borde jag försöka få ihop en sommarsemester. Har ni redan era sommarplaner spikade? Vad ska ni hitta på? 

Bra övning för rumpan och benen

Ovan kan ni se en video på en övning som är skön att lägga till de dagarna ni kör ben/rumpa. Vill du göra övningen tyngre kan du ta tyngre hantlar. Är det tillräckligt jobbigt att gå upp på en låda kan du skippa hantlarna. Försök att bibehålla en upprätt kroppshållning genom hela övningen, koppla på bålen och håll axlarna lätt bakåt. 

Om man vill skapa lite mer syra kan man kliva upp med samma ben ett par gånger och sedan byta ben. I videon byter jag ben hela tiden. 

Lycka till! :) 

Stretch för ben/rumpa/höft

IMG_6051.JPG
IMG_6050.JPG
IMG_6054.JPG
IMG_6060.JPG
IMG_6063.JPG
IMG_6064.JPG
IMG_6058.JPG

Ovan ser ni lite olika stretchövningar jag brukar göra. Dessa är bara ett par stycken av alla varianter som finns och ibland får man trixa lite för att man själv ska känna i just den övningen. Vissa övningar får man mer kärlek till än andra. I vissa känner jag knappt någonting och andra känner jag massor. Så bara för att en övning fungerar bra för någon annan behöver den inte fungera bra för dig. Jag går på en hel del pass på gymmet och där ser jag alltid folk som stretchar på sitt sätt, vilket jag tycker är bra, för ska man lägga ner tid på att stretcha så är det lika bra att man gör något som känns. 

Ska man stretcha då kanske ni frågar er och det är ju såklart upp till en själv vad man väljer att tro på och vad som fungerar för en men jag märker att det hjälper mig oerhört mycket. Sedan jag började gå på yoga och stretcha mer så har jag blivit rörligare och har sällan ont i ryggen. Sen behöver jag gå till mina kollegor var och varannan vecka ändå men jag förstör kroppen på andra sätt tydligen (läs vrickar ena foten = problem i flera månader). 

Att jobba på rörligheten bidrar till att vi också får bättre ROM (range of motion, rörelseuttag i en led) vilket hjälper oss i träningen och vardagen. Vissa kan inte utföra en korrekt knäböj utan att tex falla in med knäna eller lyfta hälarna från golvet. Då måste vi jobba både med rörlighet, styrka och teknik. Kroppen är bra på att kompensera och är vi stela och orörliga någonstans och fortfarande vill kunna röra oss som vanligt kommer vi behöva ta ut rörelsen någon annanstans vilket i längden kan leda till problem. 

Vad tycker du om stretching? Bra eller dåligt? 

Gummiband / Rubber band

IMG_6011.JPG
IMG_6096.JPG

Någonting som ligger mig varmt om hjärtat förutom palmer och solsken är gummiband, gärna i alla dess former, tjocklekar och färger :) Det är ett bra hjälpmedel för att göra vissa övningar lite tuffare och vissa lite lättare. 

Bilden högst upp visar utgångsposition för både en knäböj / squat samt sidogång. Om man gör knäböj med kroppsvikt kan man göra dessa tuffare med gummibandet runt låren och pressa ut knäna hela tiden. Sidogången tränar de djupa sätesmusklerna och för att komma åt dessa är denna övning grym (lätt böjda knän som pekar lite utåt dit tårna pekar, gå åt sidan, håll emot med efterföljande ben). 

Några övningar där man kan få hjälp av ett gummiband är bland annat chins (du drar upp dig själv) eller dips (du sänker ner dig själv och tränar triceps). Vid dessa övningar krävs dock ett lite längre gummiband än vad jag använder på bilden. 

Gummiband finns att köpa i de flesta sportbutiker i flera prisklasser. Tänk på att gummiband är lite förbrukningsvara. Används det mycket och ofta slits det också därefter. Lägg det inte i direkt solsken och var uppmärksam på om det börjar gå lite "rispor" i gummit, då kan det vara på väg att gå av, så du minimerar risken att skada dig vid träningen.

Jag har också fått förfrågan på att lägga upp fler övningar med just gummiband, så det ska bli!
Något annat som önskas?
Lycka till :) 

Amazing salad

IMG_0404.JPG
IMG_0406.JPG
IMG_0408.JPG

Hur fantastiskt fin är inte den här salladen som vi blev bjudna på hemma hos min sambos föräldrar. Till salladen serverades det falafels och en fantastisk sås gjord på yoghurt och mynta. 

Salladen innehåller grönkål, pärl couscous, gurka, clementiner, granatäpple och mandlar som legat och goffat sig i en kastrull med smält honung. Såsen och falafelsarna har jag inte recept på men det går förmodligen att googla sig fram till det. Denna måste ni testa, inte bara vacker utan supergod och nyttig också! Perfekt i dessa vintertider när temperaturen åker berg- och dalbana :)

 

Första advent

IMG_0436.JPG
IMG_0437.JPG
IMG_0438.JPG
IMG_0439.JPG

I helgen var det första advent och jag var bjuden på flera glöggmingel och bruncher denna helg men fick faktiskt prioritera bort en del, tyvärr. Jag hade själv tänkt att ha lite glöggmys men fick inse att det inte kommer gå, för vi håller på att flytta, och allt gick väldigt fort. Så jag fick mig en välbehövlig paus och unnade mig lite brunch hos en kompis. De senaste veckorna har varit galna och i stort sett bestått av jobb, packning och visningar. Mina kompisar har knappt sett mig. Men snart är detta kapitel över men innan vi kan slå oss till ro i nya lyan så väntar en välbehövlig semester! Men mer om det senare.

Ovan kan ni ju se den fantastiska maten jag blev bjuden på (vill göra en smily med hjärtögon här). Det var otroligt gott och jag åt mig mer än proppmätt. Smoothies, juicer, avocado med skagen, mjukt bröd (som jag aldrig äter annars, mums!!), frukt, pepparkakor, saffranslängd, glögg och julgodis. Alltså MUMS! Magen var verkligen fylld efteråt, trots det orkade jag med en oxfilé middag hemma hos min syster, haha. 

I helgen rullar flyttlasset mot första destinationen, sedan går jag på en efterlängtad semester för att i januari avsluta denna flytt. Ska bli skönt att slippa packa varje dag och komma till ro och inte bo bland flyttkartonger och allmänt kaos. 

Hur var er första advent? Kunde ni fira något?

Vad betyder träningen för mig?

FullSizeRender (2).jpg
20885115_10159007670830012_846375040_n.jpg

Klockan ringer, enligt mig, alldeles för tidigt. Mörkret utanför fönstret kommer jag aldrig vänja mig vid. Varför ens dra ner persiennerna, man kliver ju ändå upp flera timmar innan solen. Lata solen. Trots att sängens värme lockar betydligt mer och magen skriker efter mat drar jag på mig de tighta träningskläderna, spatserar ut till bilen (tacka gudarna för att jag i alla fall kan åka bil) och åker till gymmet. Oftast en av de första på plats, ibland den enda på plats, ibland någon stackars krake som är snäppet värre än en själv och är klar med sin träning när man själv börjar. Hur orkar folk? Hur kan man ens ha energi till träning så tidigt på morgonen? Vad har folk för motivation och mål för att ta sig i kragen och pallra sig till gymmet och "just do it"?

Jag kan inte svara för någon annan, men det här är min berättelse och anledningen till att jag väljer att vissa dagar gå upp långt innan solens strålar når min hud och faktiskt träna. 

Jag har alltid varit en aktiv person och gick som många andra små flickor på balett när jag var liten. Jag älskade uppenbarligen att hoppa runt i min rosa body med matchande tights och tyllkjol som gungade fint till mina rörelser. Det var väl det närmaste prinsessa jag kunde komma. Detta pågick i ett par år tills något annat blev mer aktuellt. Min syster gick på tennis, och det var ju coolt så jag testade det. Ett litet tag i alla fall.

Vid tioårs ålder var det hästarna som fick min uppmärksamhet och så förblev det i fyra år. Så fort vi åkte och hälsade på min mormor och morfar i Tyskland red vi (min syster började också senare rida och jag lärde henne allt jag kunde) på stallet där och i Sverige var det ridskola varje vecka. Vi åkte på ridläger en sommar, skaffade sköthästar och gick diverse småkurser de erbjöd på stallet. Jag minns att jag förälskade mig i en stor häst på stallet i Stockholm och ansökte om att få bli hans sköthäst. Ansökan gick igenom och han var min (sköthäst såklart, men jag låtsades att han var min egna), jag minns hur han kunde rufsa mig i håret med sin varma mule när jag borstade hans framben. Världens snällaste Dollar <3 Månaderna gick och både jag och min syster växte ur ponnysarna och började rida på hästarna. Lektionerna blev mer avancerade och min glöd för ridningen kom inte till sin rätt på enbart lektionerna, jag ville göra något mer. Därför anmälde jag mig till en tävling som stallet anordnade. En hopptävling. Och jag skulle genomföra den med min älskade Dollar, som jag då aldrig hade ridit på. Men att ställa upp på en hopptävlig på en häst man aldrig ridit är väl lite väl...knäppt så jag tog en lektion med honom innan, bara för att känna hur han var, hans rytm hans känsla för att svara på kommando. Och det var som att rida en dröm. Min finaste Dollar. Dagen D kom och jag var så nervös så jag höll på att avstå från tävlingen. Men sen tänkte jag att "äsch, vad är det värsta som kan hända?" (haha och jo på hästryggen finns det mycket saker som KAN hända, men det tänkte inte jag på eftersom detta var ett tag innan jag var nära på att bryta nacken efter en avslängning, men det var såklart inte Dollar jag red då)... Men är man nybliven tonåring som ska tävla med sin drömhäst så tänker man annorlunda. Det jag inte visste den morgonen när jag vaknade och tog på mina ridkläder var att jag skulle komma på delad förstaplats med hästen i mina drömmar, på min första hopptävling någonsin. Jag levde i extas. Ingen var lyckligare än mig. Jag kunde se mitt liv, tillsammans med Dollar framför mig, ställa upp i fler tävlingar och bli nya Malin Bayard. Tills mina drömmar krossades för all framtid. Dollar blev halt, och blev inte frisk igen och försvann från stallet. Mitt liv tog slut samma dag. Mitt liv med hästarna. Mitt hjärta var krossat för all framtid. 

Som femtonåring började jag gymnasiet (började i skolan ett år tidigare) och mina nyfunna vänner började gå på dans. Jag ville såklart inte vara sämre och tyckte det lät kul så jag började tillsammans med dem. Varje vecka lärde vi oss mixade dans koreografier till olika låtar som vi i slutet på terminen visade upp för familj och vänner under en show. Det här födde nog mitt intresse för dans när jag senare som sextonåring började på SATS och nördade ner mig totalt i alla aerobicspass som fanns. Jag absolut älskade utmaningen i att lära mig koreografin och dansa loss till hela låten. Att få träna både hjärna och kropp samtidigt gav mig en kick som jag behövde få varje vecka i flera år framöver. När jag som sjuttonåring började jobba på sats övervägde jag starkt att gå utbildningen till att bli instruktör för mina favoritpass och det mest avancerade av de alla DansAerobics. Men det var någonting i mig som inte var helt överens om mina funderingar. Tiden gick och jag började plugga. Min lediga tid var knapp och hann jag med träningen var jag nöjd. Instruktörsutbildningen fick strykas eller vänta. Och sedan dess har det inte blivit något. Idag minns jag inte ens mitt sista aerobicspass. Det måste vara...säkert 5-6 år sedan. Det är lustigt det där hur man kan göra något med så mycket passion och glöd och sedan bara dör det ut, totalt. 

Idag tillbringar jag mellan fyra till sex timmar i veckan på gymmet utförande allt från svåra yogapositioner till tunga marklyft. Vissa dagar är det roligare, vissa hade jag hellre dragit täcket över huvudet och fortsatt sova. Men vad är det som då gör att jag faktiskt tar mitt pick och pack och pallrar mig till gymmet på orimliga tider medan andra sitter och äter en god middag eller sover? Det ska jag tala om. Jag vill vara frisk.

Jag har inga mål om att bli bäst på någonting (även om det såklart vore väldigt kul). Jag har inget direkt mål om att kunna lyfta x antal kilo i någon övning (även om jag blir glad varje gång jag faktiskt orkar ta mer för då har jag blivit starkare) utan mitt främsta mål med min träning är att hålla mig frisk. Jag är rädd för att bli sjuk och jag är rädd för döden. Det finns för många runt omkring mig som drabbats av diverse sjukdomar och jag vill göra allt jag kan för att undvika att bli drabbad. Det är också ett plus i kanten att jag bibehåller min styrka eftersom jag jobbar fysiskt dagligen och det kan vara rätt utmattande ibland. 

Det är helt enkelt mitt enkla svar på varför jag tränar, helst varje dag. Jag kan tillägga att jag väldigt sällan är sjuk och drabbas väldigt sällan av förkylningar när jag tränar, äter och sover bra. Dessutom upplever jag att träningen bidrar till hälsosammare måltider och bättre välmående i övrigt. Jag blir gladare och piggare. Självklart kan även jag strunta i träningen ibland, men då försöker jag hitta på något annat. Som en promenad, simma eller cykla. Träningen måste inte vara att gå till gymmet och lyfta tungt, träningen måste inte ske alla dagar i veckan. Men om man tar sig tid några dagar i veckan till någon form av fysisk ansträngning kommer ditt äldre jag tacka dig själv. När jag blir gammal vill jag vara 90-åringen som går på gymmet och kan hålla balansen på ett ben. Jag vill inte sitta i rullstol och be om hjälp. Jag vill inte tänka "om jag bara hade tränat när jag var ung". Jag vill inte ångra eller önska för något annat.
Jag vill orka leva det liv jag vill leva resten av livet och jag förbereder för det redan nu. 

Varför tränar du? 

Ergonomi på arbetet

21585558789b330541def4631018478a_980x0_c_85_ns_v4.jpg
Foto: Lina Ekh, Makeup by Lina

Foto: Lina Ekh, Makeup by Lina

Jag har haft ett samarbete med fantastiska Lina Ekh som jobbar som makeup artist. Jag kom i kontakt med Lina när min syster bokade henne som makeup artist för sitt bröllop. Jag upptäckte ganska snabbt att hennes ergonomi var katastrofal när hon sminkar kunder och har brynfärgningar. Hon böjer ryggen, skjuter fram huvudet, lägger all tyngd på ett ben. Listan kan göras lång. Att upprepa detta dagligen kan såklart ge problem. Därför var det en självklarhet att vi skulle gå igenom hennes ergonomi ihop. Idag jobbar hon med en mycket bättre hållning och får inte ont lika ofta. Men på grund av stolar som inte alltid går att höja, dålig belysning eller annat gör smärtan sig ibland påmind. Men så är det för de flesta av oss. Det viktigaste att tänka på är att regelbundet ta hand om kroppen genom behandling och självklart träning.

Tar du din smärta på allvar?
Gör som Lina och boka en genomgång för arbetsplatsergonomi. 

 

Dry needling kurs med Knut Indahl

IMG_0329.JPG
FullSizeRender.jpg
Uppifrån; Gruppen som deltog på del 1 dry needling, jag som får käkbehandling, min kollega.&nbsp;

Uppifrån; Gruppen som deltog på del 1 dry needling, jag som får käkbehandling, min kollega. 

För ett antal veckor sedan blev jag tillfrågad att assistera Knut vid hans Dry Needling kurser och i helgen var jag med på del 1 och hjälpte honom med alla 18 (!!!) studenter. Det var en hel klass från Naprapathögskolan som deltog, himla kul och vi hade en härlig stämning hela helgen. 

Det var härligt att vara med och se energin och glöden i studenternas ögon. Jag fick många frågor om hur mycket jag nålar och hur jag jobbar mm. När jag kom hem efter kursen i lördags var ja helt slut. Det blev en tidig sänggång för att orka i samma tempo dagen efter. 

Jag är otroligt glad över möjligheten att få vara med och påverka och lära ut, både på PT utbildningen som jag föreläser på och nu dry needling. Jag hoppas det blir mer! 

Är du också nyfiken på dry needling tycker jag du ska besöka www.smertebehandling.info. Där hittar du all information om kurserna och vart de håller hus. Kriteriet för att få gå är de djupgående anatomiska kunskaperna från kiropraktorhögskolan, naprapathögskolan, sjukgymnastutbildningen eller massageterapeut utbildningen från Axelssons. Är du osäker på om du uppfyller kriterierna tycker jag du ska maila till Knut och höra med honom. 

Är du nyfiken på dry needling behandling tycker jag du ska slänga iväg ett mail till mig. Det är en väldigt effektiv behandlingsmetod för spända och smärtsamma muskler. Jag kompletterar min kiropraktiska behandling med mycket nålar och det blir en grym effekt! 

Ciao! 

Musselsoppa to die for

Världens godaste musselsoppa får svärmor stå för

Världens godaste musselsoppa får svärmor stå för

Det bästa med att bli bortbjuden på middag måste vara att bli bortskämd med riktigt god mat plus att man oftast slipper diska, haha. Inget undantag denna gång heller. Vi blev bjudna på musselsoppa som är en favorit hos mig. Jag fullkomligt älskar musslor. Och även om man inte tycker om musslor måste man kunna hålla med om att de är fantastiskt fina att titta på. Jag menar hur gott ser inte detta ut? Nej, jag äter musslor allt för sällan så det får jag nog ändra på. I Spanien brukar det kunna slinka ner några kilon till ett pris av några tior, helt galet. Vad tycker ni om musslor? :)

Recept på ovanstående blir en liten gissning från mig
Scharlottenlök fräses i kastrull tillsammans med lite smör. Vitt vin blandas med grädde och kokas upp, tillsätt ev lite fisk/skaldjursfond. När musslorna kokat en stund och öppnats serveras de och toppas med lite persilja. Gott med en stekt brödskiva till. 

Skulderblads träning

En övning för skulderblad, axlar och övre rygg

Ovan ser ni en övning som jag ibland gör på gymmet när jag tränar överkropp (som för min del innebär typ armar/axlar/skuldror och övre rygg). En nyfunnen favorit helt enkelt. 
Jag försöker köra på en vikt där jag klarar av några reps utan att det blir för lätt (för då kan jag göra hur många som helst) och inte heller för tungt (så jag aktiverar fel muskler eller skadar mig). Har kommit fram till att 15 kg (på varje sida då) är ganska lagom för mig. Här går det endast att öka 5 kg åt gången och om man tycker att det blir för tungt kan man lägga en hantel på vikterna vid vajrarna istället. Så kan man tex köra 15 + 2 kg om man tycker 20 kg blir för tungt. Tips! Jag tror jag kör ungefär 10 reps x 3, men ska försöka öka vikt snart och dra ner på repsen. Jag har dock lite tokig aktivering på denna video om man jämför sidorna, men jag ska jobba på det och ta en ny snart igen och se om det blivit någon skillnad, önska mig lycka till :)

Ciao! 

 

Varför, när, hur ofta och vart ska jag gå på behandling?

Jag har alltid kul på jobbet. Här fotar en av mina patienter mig när jag behandlar hennes kompis som ligger på bänken.&nbsp;

Jag har alltid kul på jobbet. Här fotar en av mina patienter mig när jag behandlar hennes kompis som ligger på bänken. 

Något som många verkar vara osäkra på och fundera på när det kommer till att ha ont i kroppen det är varför, när, hur ofta och vart man ska gå på behandling. Därför tänkte jag berätta lite om hur jag tänker och hur min tolkning ser ut. Ni behöver inte hålla med och frågar ni en annan terapeut kanske den säger helt annorlunda, men såhär tänker jag. 

Varför?
Att gå till någon som är specialist inom sitt område kan såklart hjälpa dig om du har ont. Om du till exempel kommer till mig får du en behandling (om det inte är något allvarligt som jag anser att ex en läkare ska kika på eller om behandling absolut inte är lämpligt). Vi går också igenom övningar som passar just dig och ditt behov. Du får en tankeställare till varför du har ont, och vad du själv kan förändra för att förbättra situationen. En annan anledning till att du bör gå och ta hjälp är att obehandlad smärta kan leda till kronisk smärta. Besvär som blir ännu svårare att bli av med. Tar du tag i problemen nu är det oftast lättare och går snabbare att behandla. 

När?
De flesta av oss hoppas att vår smärta ska gå över av sig själv och när det gått flera dagar, månader, ibland år med smärta/problem som inte blir bättre, då först tar vi tag i det. När det blir outhärdligt. Men varför skjuter vi upp det? Varför går vi runt med smärta när vi vet att det finns hjälp att få? Det är oftast bättre att komma på en gång när man fått ont. Väntar man för länge ökar muskelpåslaget som i sin tur påverkar lederna och nervsystemet. Låsta leder påverkar musklerna. Du kommer börja kompensera för din smärta. Kroppen drar på sig andra typer av låsningar och spänningar - allt för att du fortsättningsvis ska kunna fungera. Men till vilket pris? 
Kroppen är en enhet, allt hänger ihop. Därför ska den också behandlas så. Du söker för smärta, men varför har du ont just där? Sitter problemet där eller är det där du kompenserar för ett problem högre upp eller längre ner? 

Hur ofta?
Många patienter frågar mig hur ofta de ska gå på behandling. Jag brukar svara att det beror lite på vilka mål man har, vilket resultat man vill se, vilket besvär man har, hur länge problemet har funnits och om det finns något i bilden som påverkar att problemet är svårare att bli av med.
Exempelvis ett akut ryggskott - Du har gjort något som gett dig ett akut ryggskott. Jag har haft vissa som blivit kanonbra på bara en behandling medan vissa behöver gå allt från 3-6 gånger, med tätare intervall till en början och längre i slutet. 
Ett annat exempel är knäsmärta som patienten haft i över ett år som kommer under träningen vid djupa knäböj (smärtan kommer under 90 grader). Här har problemet funnits så pass länge att det krävs lite fler behandlingar för att nå ett bra resultat. 
Ytterligare ett exempel med stelhet/smärta mellan skulderblad hos kontorsarbetare. Trots behandling kommer du förmodligen behöva komma tillbaka några gånger till en början och efteråt underhålla kroppen så att besväret inte blir sämre igen med behandling ett par gånger per år. 

Vart?
Jag tycker man ska gå till den terapeut som man känner att man blir hjälpt av. Men jag vet att vissa tycker det är lite knepigt att veta, speciellt om man inte går hos någon. Då kan man rådfråga en kollega eller nära vän om de tidigare haft ont och vem de gått till. Det är svårt att avgöra själv vilken typ av behandling man är i behov av men trots det är du den som känner din kropp bäst. Om du är osäker kan du alltid ringa till en terapeut du tycker verkar bra eller fått rekommendation om och rådfråga om just ditt besvär. 

 

Jag tänkte hålla det här inlägget ganska kort men det var svårt och jag hade kunnat utveckla alla punkter ännu mer, men det skulle ni inte orka läsa. Ibland är det knepigt att få ner ord i text utan att folk ska missförstå vad man menar. Men med detta inlägg skrivet så hoppas jag ni tänker på att vi bara har en kropp och den ska fungera, förhoppningsvis så länge som möjligt. När vi är sjuka eller skadade önskar vi inget annat än att vara friska. Att ha ont är kroppens enda sätt att tala om att något är fel och att den vill ha hjälp. Ignorera inte det, utan ta det på allvar och ta hjälp. Vi borstar tänderna två gånger varje dag och besöker tandläkaren varje år för att slippa hål och andra dyra historier, för vi vet att det kan bli dyrt. Varför gör vi inte samma sak med kroppen?  Avslutar inlägget med en tänkvärd mening.

Allting kostar. Det vet vi. Men låt inte priset bli så högt som på bekostnad av dig.