Varför, när, hur ofta och vart ska jag gå på behandling?

Jag har alltid kul på jobbet. Här fotar en av mina patienter mig när jag behandlar hennes kompis som ligger på bänken. 

Jag har alltid kul på jobbet. Här fotar en av mina patienter mig när jag behandlar hennes kompis som ligger på bänken. 

Något som många verkar vara osäkra på och fundera på när det kommer till att ha ont i kroppen det är varför, när, hur ofta och vart man ska gå på behandling. Därför tänkte jag berätta lite om hur jag tänker och hur min tolkning ser ut. Ni behöver inte hålla med och frågar ni en annan terapeut kanske den säger helt annorlunda, men såhär tänker jag. 

Varför?
Att gå till någon som är specialist inom sitt område kan såklart hjälpa dig om du har ont. Om du till exempel kommer till mig får du en behandling (om det inte är något allvarligt som jag anser att ex en läkare ska kika på eller om behandling absolut inte är lämpligt). Vi går också igenom övningar som passar just dig och ditt behov. Du får en tankeställare till varför du har ont, och vad du själv kan förändra för att förbättra situationen. En annan anledning till att du bör gå och ta hjälp är att obehandlad smärta kan leda till kronisk smärta. Besvär som blir ännu svårare att bli av med. Tar du tag i problemen nu är det oftast lättare och går snabbare att behandla. 

När?
De flesta av oss hoppas att vår smärta ska gå över av sig själv och när det gått flera dagar, månader, ibland år med smärta/problem som inte blir bättre, då först tar vi tag i det. När det blir outhärdligt. Men varför skjuter vi upp det? Varför går vi runt med smärta när vi vet att det finns hjälp att få? Det är oftast bättre att komma på en gång när man fått ont. Väntar man för länge ökar muskelpåslaget som i sin tur påverkar lederna och nervsystemet. Låsta leder påverkar musklerna. Du kommer börja kompensera för din smärta. Kroppen drar på sig andra typer av låsningar och spänningar - allt för att du fortsättningsvis ska kunna fungera. Men till vilket pris? 
Kroppen är en enhet, allt hänger ihop. Därför ska den också behandlas så. Du söker för smärta, men varför har du ont just där? Sitter problemet där eller är det där du kompenserar för ett problem högre upp eller längre ner? 

Hur ofta?
Många patienter frågar mig hur ofta de ska gå på behandling. Jag brukar svara att det beror lite på vilka mål man har, vilket resultat man vill se, vilket besvär man har, hur länge problemet har funnits och om det finns något i bilden som påverkar att problemet är svårare att bli av med.
Exempelvis ett akut ryggskott - Du har gjort något som gett dig ett akut ryggskott. Jag har haft vissa som blivit kanonbra på bara en behandling medan vissa behöver gå allt från 3-6 gånger, med tätare intervall till en början och längre i slutet. 
Ett annat exempel är knäsmärta som patienten haft i över ett år som kommer under träningen vid djupa knäböj (smärtan kommer under 90 grader). Här har problemet funnits så pass länge att det krävs lite fler behandlingar för att nå ett bra resultat. 
Ytterligare ett exempel med stelhet/smärta mellan skulderblad hos kontorsarbetare. Trots behandling kommer du förmodligen behöva komma tillbaka några gånger till en början och efteråt underhålla kroppen så att besväret inte blir sämre igen med behandling ett par gånger per år. 

Vart?
Jag tycker man ska gå till den terapeut som man känner att man blir hjälpt av. Men jag vet att vissa tycker det är lite knepigt att veta, speciellt om man inte går hos någon. Då kan man rådfråga en kollega eller nära vän om de tidigare haft ont och vem de gått till. Det är svårt att avgöra själv vilken typ av behandling man är i behov av men trots det är du den som känner din kropp bäst. Om du är osäker kan du alltid ringa till en terapeut du tycker verkar bra eller fått rekommendation om och rådfråga om just ditt besvär. 

 

Jag tänkte hålla det här inlägget ganska kort men det var svårt och jag hade kunnat utveckla alla punkter ännu mer, men det skulle ni inte orka läsa. Ibland är det knepigt att få ner ord i text utan att folk ska missförstå vad man menar. Men med detta inlägg skrivet så hoppas jag ni tänker på att vi bara har en kropp och den ska fungera, förhoppningsvis så länge som möjligt. När vi är sjuka eller skadade önskar vi inget annat än att vara friska. Att ha ont är kroppens enda sätt att tala om att något är fel och att den vill ha hjälp. Ignorera inte det, utan ta det på allvar och ta hjälp. Vi borstar tänderna två gånger varje dag och besöker tandläkaren varje år för att slippa hål och andra dyra historier, för vi vet att det kan bli dyrt. Varför gör vi inte samma sak med kroppen?  Avslutar inlägget med en tänkvärd mening.

Allting kostar. Det vet vi. Men låt inte priset bli så högt som på bekostnad av dig.