Käksmärtor

FullSizeRender.jpg
IMG_0009.JPG

Jag och en patient som får agera fotomodeller med nålar i käken (OBS - patienten är ok med att vara synlig här)

De senaste veckorna har jag haft fler än vanligt som söker för huvudvärk och problem med käkarna. Det kan bero på stress, återkomsten till arbetet efter semestern eller andra besvär som patienten måste ta itu med. Några av dessa patienter gnisslar tänder, några biter ihop käkarna nattetid och några biter ihop även dagtid. 

Hos nästan alla är spända muskler på framsidan av halsen, käken, tinningen och en djup muskel som man endast kan nå inifrån munnen (nålas på första bilden) en gemensam nämnare. Flera av dessa har även låsningar i bröstrygg och nacke ibland också käken eller andra små leder kring hals och axlar. 

Men hur ska vi bete oss för att minska smärtan i detta område? Först och främst ska vi fundera på om vi biter ihop käkarna - varför gör vi det? Den skillnaden kommer göra mycket. Om det är något underliggande mentalt, något jobbigt som hänt, ta itu med det. Är det en dålig kudde, stress eller dålig ergonomi på jobbet, ta itu med det. Kontakta din tandläkare för att se eventuella skador på dina tänder och be om en formad bettskena för att inte skada emaljen. 

Tuggar du mycket tuggummi? Sluta genast med det! En av mina patienter tuggade ungefär 15 tuggummin per dag, jag lovar att hon sitter och skrattar nu när hon läser det här, men jag fick henne att sluta med det, bums. Väldigt duktigt. Hennes ena käkmuskel var så spänd att det tog oss flera behandlingar med nålar samt att hon själv triggerpunktsbehandlade med boll. Sist jag kände på den var den overkligt mjuk. 

När vi har löst faktorerna ovan, eller om vi konstaterar att inget av det var ett problem kommer vi till behandlingen. Där är fokus på att rörelsen i alla leder är optimal samt att musklerna inte ska vara tok spända och krampa. För vissa blir besvären avsevärt bättre på endast några få behandlingar, för andra tar det längre tid. 

Det är roligt att se resultaten efteråt och när patienterna blir nöjda och smärtfria. Många tror att kiropraktorer bara jobbar med ryggar och det är så fel! Vi jobbar med kroppen. Bara för att smärtan sitter på högra sidan av skulderbladet betyder det inte att problemet sitter där. Oftast sitter orsaken till smärtan någon annanstans och det är det vi behandlar. Sedan jobbar jag ofta även med symtomlindring, dvs går på området som gör ont. Så vet du någon som har ont i ett knä, handled eller fot, skicka dem till en duktig kiropraktor för att få hjälp.

Hoppas ni kanske lärde er något nytt :)

Ciao!