Stretch för ben/rumpa/höft

IMG_6051.JPG
IMG_6050.JPG
IMG_6054.JPG
IMG_6060.JPG
IMG_6063.JPG
IMG_6064.JPG
IMG_6058.JPG

Ovan ser ni lite olika stretchövningar jag brukar göra. Dessa är bara ett par stycken av alla varianter som finns och ibland får man trixa lite för att man själv ska känna i just den övningen. Vissa övningar får man mer kärlek till än andra. I vissa känner jag knappt någonting och andra känner jag massor. Så bara för att en övning fungerar bra för någon annan behöver den inte fungera bra för dig. Jag går på en hel del pass på gymmet och där ser jag alltid folk som stretchar på sitt sätt, vilket jag tycker är bra, för ska man lägga ner tid på att stretcha så är det lika bra att man gör något som känns. 

Ska man stretcha då kanske ni frågar er och det är ju såklart upp till en själv vad man väljer att tro på och vad som fungerar för en men jag märker att det hjälper mig oerhört mycket. Sedan jag började gå på yoga och stretcha mer så har jag blivit rörligare och har sällan ont i ryggen. Sen behöver jag gå till mina kollegor var och varannan vecka ändå men jag förstör kroppen på andra sätt tydligen (läs vrickar ena foten = problem i flera månader). 

Att jobba på rörligheten bidrar till att vi också får bättre ROM (range of motion, rörelseuttag i en led) vilket hjälper oss i träningen och vardagen. Vissa kan inte utföra en korrekt knäböj utan att tex falla in med knäna eller lyfta hälarna från golvet. Då måste vi jobba både med rörlighet, styrka och teknik. Kroppen är bra på att kompensera och är vi stela och orörliga någonstans och fortfarande vill kunna röra oss som vanligt kommer vi behöva ta ut rörelsen någon annanstans vilket i längden kan leda till problem. 

Vad tycker du om stretching? Bra eller dåligt?