Bästa redskapen för stretch

IMG_0579.jpg

Det har länge pratats om stretching och om det bör eller inte bör göras. Jag tycker absolut att man kan och ska stretcha, men man kan tänka på detta.

Vissa av oss är väldigt rörliga, då tycker jag man ska stretcha med hjälp av redskap, ex en foamroller, just för att undvika att stretcha leden och göra den ännu mer rörlig. En överrörlig led kommer musklerna kompensera och över tid kan detta skapa smärta och/eller inflammation. Det kan också bli lättare att skada sig i vissa övningar och vid viss typ av träning. Man bör vara lite självkritisk även här och ifråga sätta sig själv om man verkligen behöver utföra en viss stretch eller om det kan/kommer ha en negativ påverkan på ens kropp. 

Många tycker dock att dem är väldigt stela och då tycker jag all typ av stretching lämpar sig. Både statisk, aktiv stretch men också stretch med redskap så som bollar och foamrollers. Ibland tar jag även en kettlebell till hjälp. 

Men varför ska vi stretcha?

Tight muskulatur eller obalans mellan tex fram och baksida kan ge oss muskeloskeletala problem. Dvs oftast smärta i ryggen (en av de vanligaste sökorsakerna hos mig). Stelhet och dålig mobilitet i våra leder påverkar oss också under träningen. Det kan hämma fullt rörelseuttag och begränsa oss i vissa rörelser. Ibland försöker vi trycka på ändå för att vi vill göra övningen i fullt rörelseuttag och då kan vi skada oss. 

Fördel med att stretcha med en foamroller (och gärna kombinera denna med annan stretch) är att du även masserar muskeln och ökar på blodcirkulationen. Jag höjer en varningens finger för er som aldrig använt en foamroller att det känns i början. Vissa punkter kan vara riktigt smärtsamma att rulla men ack så nödvändiga. Rullar du regelbundet kommer du märka skillnad.

För dig som har svårt att stretcha själv kan jag varmt rekommendera yoga. Stretch, rörlighet, styrka och avkoppling i ett och samma pass. Perfekt! 

 

Lycka till och glöm inte, håll gärna en stretchposition i 1-2 minuter och upprepa flera gånger i veckan om du vill börja se resultat.