WHIPLASH

Whiplashskador uppstår oftast i samband med trafikolyckor och kallas på svenska ibland för pisksnärtssada. Det är en skada där nacken utsätts för en översträckning av olika mjukdelar. Huvudet utsätts för acceleration och deceleration vilket skadar ledbanden vars uppgift är att hålla kotorna på plats. En whiplashskada leder till funktionsstörningar i lederna och kroppens svar på skadan blir att stabilisera lederna där skadan skett.

Inflammation och kramp i musklerna i området kan bidra till triggerpunktsbildning även såkallade muskelknutar. Dessa punkter är ofta väldigt ömma och kan stråla ut i ex armarna. Direkt efter olycken upplever an oftast bara en stelhet och de mer allvarliga symtomen kommer först senare, iband efter flera år. Då har lederna i de ostabila områderna börjat slitas. Akut stelhet, värk, huvudvärk och ibland strålningar ut i armarna är exempel på några symtom som kan komma senare.

Behandling hos mig består av manipulation och mjukdelsbehandling samt rehabiliteringsövningar för att stärka upp hela nacken. Ju tidigare behandlingen påbörjas desto större är chansen att läkningen blir fullständig.